Seglartips för nybörjare

Seglartips för nybörjare

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Seglartips

Jag har seglat i många år nu och tänker att ett bra första inlägg på den här blogen kunde vara en text där jag delade med mig av min erfarenhet och ge några av dom bästa tipsen jag har för nybörjare inom segling!

Välj en dag med gynnsamma förhållanden och klä dig utifån dom

Det första tipset är väldigt lätt att följa samtidigt som det också är ett av dom viktigaste. Beroende på ditt område kommer goda förhållanden i olika former och storlekar. Generellt vill du ha ganska lugnt hav och lättare snarare än starkare vindar. Solsken och 0% risk för nederbörd är ett plus! Kom ihåg att det ofta är blåsigare och svalare ute på vattnet än på stranden, så klä dig efter det. 

Ha rätt båt

Det här tipset är lite svårare att följa då det inte är helt lätt att veta vad som är en “bra båt” så jag hade tänkt att skriva ihop en lista på båtar som jag rekomenderar efter den här listan så håll utkik efter det. Men kortfattat när du lär dig gör en mindre, mer lyhörd båt det lättare att förstå dynamiken i segling. Kölbåtar, som är större och mer robusta än en jolle, men tillräckligt små för att du verkligen kan känna kraften från vind och vatten som verkar på båten.

Var medveten om bommen

Detta tips är för din säkerhet så läs noga igenom den här. Bommen är den stora, tunga baren vid foten av storseglet. Den svänger över båten när du klämmer eller smyger, och du vill verkligen inte att den ska träffa dig. Det kan skada dig och till och med slå dig överbord, men det är lätt att undvika så länge du är uppmärksam. Varje gång du hör talar om tackling eller jibbing, se till att du är nere i cockpiten, väl ur vägen. Erfarna sjömän vet också hur man kan kontrollera bommens rörelse, främst genom att ”lämna in” när de förbereder sig för en tack eller jibb, eftersom det att låta den röra sig fritt orsakar onödigt slitage på båten. Genom en kombination av sunt förnuft och säker segelhantering kan du säkerställa att det inte finns någon fara eller obehag.

Börja segla med någon som vet vad de gör

Det sista tipset jag har för den här texten är att ha någon med dig dom första gångerna du seglar. Helst en erfaren, utbildad seglarlärare. Det kommer att göra en värld av skillnad – skillnaden mellan en frustrerande, ouppfyllande upplevelse och en säker, rolig och mycket pedagogisk upplevelse.

Det var dom tipsen jag hade för den här texten. Om du följer dom här kommer du att ha en mycket trevlogare upplevelse när du börjar segla!